top of page

La Llar

La Llar és de titularitat municipal de l'Ajuntament dels Pallaresos i la gestiona la porta a terme la Fundació en Xarxa. Per la qual cosa el centre disposa dels recursos i criteris de gestió de la mateixa:

 

  • d’innovació educativa

  • de seguretat: pla d’emergència i pla d’autoprotecció

  • higiènics i sanitaris: pla higiènic- sanitari

  • de salut, preventiva, d’actuació, com empresa saludable

  • i de sostenibilitat.

 

Ajuntament dels Pallaresos:  http://www.ajuntamentdelspallaresos.cat

La Fundació En Xarxa:  http://www.enxarxa.cat

 

 

Els espais de la Llar

 

"Pensem que l'espai ha d'esser una espècie d'acuari on es reflecteixen les idees, els valors, les actituds i la cultura de la gent que l'habita" (L.Malaguzzi, 1984)

 

És evident que espais i objectes no són neutrals, ja que les característiques de l'espai condicionen determinades percepcions i determinats comportaments. Així, cada entorn promou, facilita o potencia determinats tipus de conducta, convida determinades accions, facilita determinades actituds i condiciona determinats tipus de relació i intercanvi.

 

De la mateixa manera, quan s'entra en una estança podem captar els missatges educatius que hi ha implícits segons siguin els seus espais, la seva estètica, la manera d'organitzar els equipaments i mobiliari, l'ordre, el tipus de materials, etc.

 

Podem observar, per tant, quina manera d'entendre l'infant té qui organitza i decideix aquests espais.

 

És per aquest motiu que els espais de la Llar són vius, igual que ho són els infants i les persones adultes que s'hi mouen, i han de respondre a necessitats, nous reptes... i, en definitiva, incitar i facilitar l'aprenentatge.

 

 

 

El menjador

 

L’ALIMENTACIÓ: L’AUTONOMIA, ELS HÀBITS I LA SOCIALITZACIÓ

 

La Llar assumeix la importància educativa en relació a l’alimentació dels nens i les nenes als que s’atén. Per la qual cosa, el servei de menjador es considera com una activitat educativa més, amb objectius tan importants com l’adquisició d’hàbits d’autonomia i higiene.

 

Partim de la idea de considerar que l’acte de menjar és pels infants, igual que pels adults, a més de ser nutrició, és un acte social. Per aquest motiu els infants qui triïn el lloc on volen seure, fet que ajuda en gran mesura que l’estona del dinar sigui una estona on els nens i nenes es comuniquen, s’expliquen coses, ...

 

Així el paper de l’infant és actiu i participa, de manera el més autònoma possible, en totes les tasques relacionades amb el menjador: ajudar a parar i desparar taula, fer servir cada vegada millor els estris de la taula,  utilitzar correctament diferents aspectes quantitatius (molt/poc, buit/ple, ...), per esmentar-ne algunes.

 

Un altre dels punts importants a tractar dins el servei de menjador,  i d’educació per la salut, és el tema referent a la promoció de la salut envers els hàbits alimentaris dels infants . Per aquest motiu, en els aspectes dietètics es tindrà una  especial cura a l’hora de programar els àpats per tal de què estiguin formats per aliments sans, variats i de qualitat.

 

Actualment es porta a terme el projecte I més ! de la Fundació En Xarxa. http://vimeo.com/63514195

 

La importància que el procés d'adquisició d'hàbits alimentaris té amb relació al desenvolupament de la persona i de la seva salut és cada cop més evident. Aquests primers anys l'infant es troba en una etapa idònia per a l'adquisició d'hàbits, a través d'una educació alimentària que impliqui necessàriament l'entorn familiar i escolar. Aquest procés educatiu ha d'incidir tant en la garantia d'una alimentació variada, equilibrada i saludable, com en l'adquisició progressiva d'hàbits vinculats al procés alimentari que contribueixin a la prevenció de trastorns com el sobrepès i l'obesitat, entre d'altres.

 

El menjador i descans s’ofereix, durant tot el curs, de 12:00 a 15:00 h, respectant en tot moment el ritme individual de l’infant. Les famílies podran optar per utilitzar-lo de forma continuada amb el servei de menjador fix o de forma esporàdica com eventualitat, o bé per dur el propi menjar en carmanyola.

 

Es respecten les opcions alimentàries per raons religioses o ideològiques com ara el vegetarianisme.

 

Al no disposar de cuina pròpies els àpats, dinar i berenar, són subministrats per Càtering Grup Constantí, registre sanitari núm. R.G.S 2605043/CAT.

 

L'empresa de càtering és l'encarregada del proveïment i control alimentari. Tot i que al centre es prenen les temperatures en entrar i al servir els aliments.

 

Disposareu dels menús mensuals.

 

Els menús estan elaborats i consensuats per personal qualificat: dietistes, nutricionistes [1], tenint en compte l’edat, les necessitats i les característiques dels infants. S’utilitzen una gran part del aliments de proximitat i de procedència biològica.

 

El centre oferirà, als infants que ho necessitin, la dieta corresponent als diferents trastorns o malalties que puguin patir: dietes celíaques, especials, intolerància a la lactosa, al·lèrgies i /o menús astringents.

 

Depenent de les necessitats expressades per les famílies s’organitzarà el servei de menjador amb carmanyola [2]. Tot i que cal tenir present que es cobrarà el servei de monitoratge i es realitzaran orientacions de menús saludables que seran d’obligat compliment.

 

Durant el curs es potenciarà l’esmorzar saludable comptant amb la col·laboració de les famílies.

 

L’equip educatiu del centre vetllarà per mantenir les instal·lacions destinades al servei de menjador en les perfectes condicions higièniques, tal com marca la normativa de Sanitat.


El centre disposa dels protocols a seguir segons marca la normativa vigent: el protocol empresa de subministrament, higiènics- alimentaris i sistema d’autocontrols i la formació de l’equip en rentat de mans, manipulació d’aliments i anàlisi de perills i punt de controls crítics (APPCC).

 

A la Llar es facilita la possibilitat de continuar l’alletament matern amb els infants, tant de forma presencial com mitjançant l’administració de la llet que la mare s’ha extret prèviament.

 

Així doncs, amb l’establiment d’acords amb la direcció del centre, es garanteix:

 

-   La possibilitat que la mare pugui alletar al seu fill o filla a la mateixa estança.

 

-    Que aquest alletament es pugui fer respectant els propis ritmes individuals, així com els del grup.

 

-     La possibilitat de guardar, al frigorífic o congelador de l’office, les unitats de llet materna aportades per la família en dosis d’una sola presa, etiquetades amb el nom i cognoms de l’infant i la data de consumició.

 

En aquest cas és necessari que la llet arribi al centre degudament emmagatzemada i transportada en nevera portàtil o bossa isotèrmica.

 

 

_____________________________________

 

[1] El Càtering compta amb la consultoria nutricional CESNUT NUTRICIÓ. Per a qualsevol dubte dietètic en referència al menú podeu contactar amb l’equip de dietistes-nutricionistes:info@cesnut.com o bé trucant a la oficina de CESNUT: 93 634 12 12.

 

[2] Es facilita a la família un protocol amb les condicions de transport adequat amb una nevera o bossa isotèrmica. I es signarà un document de responsabilitat sobre el menjar que la direcció proporcionarà a la família.

bottom of page